Bebeğin anne karnındaki gelişimi
Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmenin püf noktaları nedir? Hanımlar 9 ay boyunca 2 can taşımak ağır yük! Doğum günü hem çok heyecanlı hemde korku dolu saatlerin başlangıcı, anneler ay ay bebeğin anne karnındaki gelişimi hakkındaki bilgileri aşağıdan öğrenebilirsiniz.
1. Ay
Hamile kalan kadının bebeği bu ayda çok ufaktır. Milimetreden dahi kısa halde olarak, yeni döllenmeden dolayı hücre biçimindedir. Gözle görülmesi mümkün değildir.
2. Ay
Hamileliğin 2. ayında bebeğin organları oluşmaya başlar ve kalp atışları gözlemlenir. Bebeğin organları yeni yeni oluştuğu için hücreler hızlı bir biçimde bebeğe doğru yönlenir. Annede ise bel ağrısı sıkça görülür, bulantı ve iştahsızlık başlar.
3. Ay
Bu ay, bebeğin en hızlı oluşum gösterdiği aylardan biridir. Santimden küçük olan bebek, 2-3 santim kadar büyüklüğe erişir. Beyin dokusu, gözler, kollar, bacaklar ve hatta çok zor oluşan dudaklar ve burun bile bu ayda gelişim göstermeye başlar. Hamile kadınlar, bu ayda bebeği hissetmeye iyice başlar. Bu ayın gelişi ile beraber anne adaylarının da beslenmesine doktor kontrolünde devam etmesi önerilir.
4. Ay
Anne adayları en çok bu ayda şaşırır. Ultrasona giren hamile kadınlar, bu ayda bebeklerinin taslak halini görebilir. Çünkü omurga iyiden iyiye belirmiştir ve bebeğin nefes alıp verişin göğüs kafesi yana doğru açılmaktadır. Bebek kendini iyice belli eder, hıçkırır ve elini oynatabilir. Bu zamanlarda anneler biraz daha rahatlar. Hamileliğe alışmış olur ve annede iştah açılır.
5. Ay
Hep bahsedilen bebeğin gelişmesi bu ayda da devam eder ve bebek daha büyük hale gelir. Anne adaylarının karnında büyümeler görülebilir. Eski elbiseler hamile kadınlara büyük ölçüde olmaz.
6. Ay
İlk defa hamile kalan kadınlar bu ayda bebeği iyice hisseder. Daha önce hamile kalmış kadınlar 5. ayda bebeği iyiden iyiye hissederken, ilk defa hamile kalan kadınlar bu ay çok daha farklı hislere kapılır. Bazen de annenin ya da bebeğin yapısından kaynaklı olarak anne diğer hamile kadınların hissettiğini hissetmez. Bu tür durumlarda hamile kadınların panik yapmaması gerekir. Çünkü bu hisler her kadında değişiklik göstermektedir. Yani yolunda gitmeyen bir şey yoktur. Doktor kontrolünde dikkatli bir biçimde anne adayı beslenmesine ve günlük hareketlerine devam etmelidir.
7. Ay
24. ve 28. haftanın olduğu 7. ayda bebek bu zamana kadarki en net görüntüye ulaşır. Bebek vücutsal olarak gelişimini büyük ölçüde tamamlar. Bu aylarda annede değişiklikler görülebilir. Bel ağrısı sıklaşır, miğde yanması başlar. Bu miğde yanmasının nedeni kulaktan dolma bilgilere dayanarak bebeğin saçından kaynaklandığı söylense de, asıl sebebi reflüdür. Karnınızda kocaman bir şeyle yaşamak kolay değildir. Bu nedenle birçok etki görülebilir.
8. Ay
Bu ayda artık bebek hemen hemen gelişimini tamamlamıştır. Bebek bu aya kadar sağlıklı bir biçimde geliştiyse bir sıkıntı yoktur. Anne adayları artık doğumu düşünmeye başlar. Hamile kadınların kendilerini yormamaları önemle tavsiye edilir. Doğum önü izni denilen çalışan bayanlar için olan izinlerin kullanılması tavsiye edilir. Çünkü doğuma iyice yaklaşılmıştır ve bebeğin dinç bir vücutta gelişmesi önemlidir.
9. Ay
Erken doğum yapmayan anne adayları içine doğuma artık son zamanlardır. Anne adayları bu ayda öncekilerden çok daha dinlenmeli ve dikkatli beslenmelidir. Bol bol sıvı tüketmesi de çok önemlidir. Artık bebek doğum içine rahime doğru ilerlemeye başlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder